Визитка

 

Сдружение „Съзидание-2012“

 

Сдружение “Съзидание-2012” дванадесета поред година организира Акция “Жълти стотинки” за събиране на жълти монети в цялата страна и  вече единадесета година даряваме добро, съпричастност и обич, помагаме на децата на България.

Идеята е заимствана от едноименната акция във Франция под патронажа на мадам Бернадет Ширак, чиято фондация работи повече от 20 години и е реализирала много проекти във френското детско здравеопазване.

Всяка година избираме град – столица на акцията, и в продължение на 365 дни събираме монетите от 1, 2 и 5 стотинки, които в деня на детето – първи юни, и шести декември – деня на Св. Николай Чудотворец, предаваме в указаните пунктове в градовете. Парите от акцията отиват за закупуване на животоспасяваща апаратура, обзавеждане на детски болнични стаи, построяване на детски площадки. До сега столици на акцията са били гр.София, гр.Добрич, гр.Пловдив, гр.Бургас, гр.Варна, гр.Сливен, гр.Велико Търново и гр.Видин.

Много български деца вече се обединиха около акцията и за 2008 год. събрахме 4100 лв, които бяха използвани от “Специализираната болница за активно лечение по детски болести”,гр.София  за закупуването на  инхалатори, безконтактни термометри и дооборудване на детската площадка към болницата

Събраните 5300 лв през 2009 г са дарени на II САГБАЛ “Шейново” АД, за закупуването на   реанимационни маси за новородени бебета в микропедиатричното отделение .

През 2010 година събрахме 9500 лв  за Отделението Новородени (неонатология)” към  МБАЛ- Добрич. за закупуване на монитори с кислородна сатурация за недоносените бебета .

2011 година в цялата страна  събираха жълти стотинки за УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив и по-конкретно за Клиниката по детски и генетични заболявания. Със събраните 15 810лв  закупихме и дарихме поетапно 2бр. инфузомата и 1бр. перфузор, холтер-апарат и компютърна конфигурация с принтер и монитор, 3бр. биопсични инструмента и 13бр. лекарствени шкафа.

2012 година се  събраха 16 360лв. за ДКЦ-I-гр.Бургас. С тях  се закупиха преносим ехограф с количка и термовидеопринтер, ЕКГ и инструменти от които имаха нужда в здравното заведение.

През 2013 година събраната сума беше 34 800лв. С тях се закупиха кувьоз,  операционна лампа и пациентен монитор за Клиниката по детска хирургия към МБАЛ “Света Анна – Варна” АД.

Столица на акцията през 2014  година беше гр. Сливен. Събраната сума достигна 42 928лв. и с нея беше  закупена и дарена животоспасяваща апаратура (скринингов апарат за отоакустични емисии)  за неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен и беше изградена открита комбинирана детска площадка, адаптирана и за деца със специфични потребности в парк „Юнак” в гр. Сливен.

През 2015-та година събирахме средства отново за най-малките и безпомощни дечица-новородените в неонатологичното отделение на Болница „Д-р Стефан Черкезов” АД -гр.Велико Търново. Сумата беше рекордна  – 48 119.73лв. С тях на първия етап бе закупен и дарен животоспасяващ кувьоз, а на втория етап и така необходимия за болницата ламинарен бокс за работа в чиста среда.

През  2016-та година столица на акцията беше гр.Видин и по-конкретно отделението по педиатрия на  МБАЛ „Света Петка” АД. Със събраните 27 000лв. до 1-ви юни се закупиха и дариха ехограф, аналитична везна,  инхалатори, детски комплекти за кръвно налягане, везни за бебета и друга медицинска апаратура, необходима в детското отделение. Със средствата събрани на втория  етап 6-ти Декември се извърши ремонт на детското отделение в гр. Видин. Общо 52 684,34лв.

През юбилейната ни 10-та година събирахме средства и с тях ще помогнем в детските отделения на болниците в Благоевград, Карлово, Ловеч и Смолян.

Благодарение  на всички участници, които с големите си сърца вече 10 години подкрепят идеята и правят чудото възможно от  4100лв. през 2008г. през 2017г. успяхме да стигнем до тринадесет пъти по-голяма сума- 53 191, 75 лв.-ЗАЕДНО!  

През  2018 година събирахме средства за  клиниката по неонатология към УМБАЛ “ПРОФ. Д-р Стоян Киркович” – АД, гр. Стара Загора в размер на 63000 лв. Подарихме  3бр. съвременни интензивени кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, един ехограф и перфузор.

Надсловът ,,Деца помагат на деца” е и същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете, което участва- събира и дарява монети, с които да помогне връщайки усмивката и здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност.

Вярваме в децата си, вярваме в доброто, вярваме, че всички ще направим необходимото, за да може да живеем в един по-хуманен свят и децата ни да имат бъдеще тук в България, а Родината ни да има бъдеще в техните ръце.

 

Контакти

www.stotinkite.com

тел:02/9878730