E-mail: zdraveizdraveblagoevgrad@gmail.com

Главен Координатор: Зоя Георгиева, тел: 0887259876
Координатор Програма: Валерия Йорданина, тел: 0899812813
Координатор Изложение и Търговски презентации: Евгения Марценкова, тел: 0877707567
Координатор ПР, Медии и Спонсори: Антоанета Иванова, тел: 0887714237
Координатор Спортни прояви и движение: Калинка Йорданова, 0894406501
Координатор Доброволци: Елена Терзийска, тел: 0899745313
Координатор Aрт работилници: Елка Михайлова, тел. 0886779727
Координатор Дизайн: Антоанета Кацарска, тел: 0877305303


14-15 октомври 2023

Програма:


2022

МЛАДЕЖКИ ДОМ – БЛАГОЕВГРАД УЛ.“БИСТРИЦА“ 1


Фейсбук страница: https://www.facebook.com/events/413143280049939


15-16 октомври 2022

0898 423439 Боряна Накова, финансов координатор


Координатор Лектори: Валерия Йорданина, тел: 0899812813
Координатор Изложение, Спонсори: Евгения Марценкова, тел: 0877707567
Координатор ПР, Медии: Елка Михайлова, тел. 0886779727
Координатор Спортни прояви: Калинка Йорданова, 0894406501
Координатор Доброволци: Елена Терзийска, тел: 0899745313


Работна среща на организаторите на „Здравей, Здраве“ в Благоевград

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ЗДРАВЕЙ ЗДРАВЕ“

ТРЕТО ИЗДАНИЕ В БЛАГОЕВГРАД НА 18-19 СЕПТЕМВРИ 2021

ПОД МОТОТО „ЗАЕДНО ЗА ЗДРАВЕ“

Фестивалът „Здравей Здраве“ популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Стреми се да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, предоставя широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и насърчава  специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, психолози, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.


Водим се от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“ и за всички граждани е „Доброволно, безплатно, споделено“

Началото: Фестивалът стартира на 30 октомври 2010 г., в Културен център „Тракарт“, Пловдив, където в рамките на 1 ден се провежда първият фестивал, в който вземат участие 8 лектори. В следващите години, с подкрепата на Община Пловдив, фестивалът се провежда в сградата на Общински съвет – Пловдив, набирайки все по-голяма популярност и подкрепа от пловдивската общественост и 2014 година вече има над 60 лекции и практикуми. Идеята печели ентусиасти от цялата страна, които поемат факела от Пловдив и разнасят фестивалния огън из страната. В момента фестивалите „Здравей, Здраве!” се провеждат още в Троян, Казанлък, Търговище, Благоевград, Ямбол, Кърджали, Варна, Габрово, Добрич. Ентусиазмът обхваща и други градове, които се подготвят да станат част от семейството на „Здравей, Здраве!“. Всеки град-организатор организира своите фестивали независимо от фестивала-майка в Пловдив, като споделя принципа „свободно, доброволно, споделено”.

Фестивалът е начинание, което се реализира чрез доброволното участие на десетки физически и юридически лица. Организаторите не целят печалба, мотивация е вътрешното им убеждение, целите са некомерсиални, а рекламата дотолкова, че да уведоми гражданите за споделяните знания, умения, практики в полза на обществото. 

ОРГАНИЗАТОРИТЕ В БЛАГОЕВГРАД

Валерия Йорданина

Аз бях доброволец на Пловдивския фестивал и се влюбих в идеята. Получих одобрение и разрешение от пловдивските организатори да го пренесем и в Благоевград.  Започнах да търся съмишленици, но около две години – нищо и никой. Един ден Стефи Недевска от Пловдивския фестивал ни събра в една вайбър група всички от Благоевград да се запознаем, така помогна да направим за първи път фестивала в Благоевград. Събрахме се заедно в магазин „Здрависимо“, радвахме се от факта, че всяка от нас вече не е сама и вече виждахме реална възможност да реализираме мечтата си. Това е било януари 2018 г. – загоряхме силно, раздействахме се, подкрепяхме се. И първия фестивал за Благоевград се случи с лекотата на всеобщия ентусиазъм през април същата година.

На самия Фестивал хората ни благодаряха, че сме го случили. Бяха щастливи, че са там и имат възможността да посещават лекциите и практиките. Успехът беше голям за нас, просто решили да се пробваме.

Евгения Марценкова

Бях вдъхновена от фестивала и познавах отблизо част от лекторите и организаторите му. Реших, че на такова събитие трябва да се радват жителите и гостите и на нашия град. Започнах да търся съмишленици и ги намерих в лицето на две момичета, които в последствие се отказаха. След първата ни работна среща с тях, стартирахме с покана към д-р Зоя Георгиева, за лектор на фестивала. Огромна беше изненадата ми тогава, когато тя ми каза, че не само ще бъде лектор, но е поканена за организатор в някаква вайбър група. Получи се много интересно, тъй като се оказа, че успоредно с нашата върви и друга организация. Скоро след като разбрахме това, поканих всички в нашия магазин, за да поставим ново обединено начало. Тогава започна всъщност фестивалната ни приказка, а по-късно към нас се присъединиха още съмишленици, с които организирахме първите два фестивала в града. Групата ни се разрастваше до 2021 г., когато вече сме девет, отдадени на идеята за здравето жени, с които създадохме наше, благоевградско, Сдружение „Заедно за Здраве“. 

Калинка Йорданова

През 2018 г. участвах в едно обучение в Пловдив при Стефи Недевска, която е една от организаторките на фестивала „Здравей Здраве“ в Пловдив и тя ме запали по идеята. Тя ни събра с Валерия и Зоя и ни вдъхнови да се организираме и пренесем фестивала в Благоевград. Зарази ме оптимизма, настроението и възможността чрез популяризиране на  всевъзможни терапии, методи и практики, хората да се образоват, уведомяват, да наблягат на здравословен начин на живот, хранене, движение, мислене. Още като се върнах в Благоевград споделих чутото и видяното с мои познати и приятели. Включих се още на първото издание на фестивала. Радвам се, че създадохме и благоевградското сдружение „Заедно за здраве“ и така ще можем да разгорим духа на фестивала и той да се утвърди като традиция в града и областта ни.

Елка Михайлова

Аз се запалих по идеята за фестивала още на първото му издание в Благоевград. Посетих голяма част от лекциите и практиките, които ми резонираха. Бях впечатлена от доста лектори, но най-вече ми допадна холистичния подход на повечето от тях, който съчетаваше 2-3 метода, чрез които се повлиява на емоциите, енергията и тялото. След фестивала се свързах с Валерия Йорданина, в чиято практика  бях участвала и продължих да се включвам в коучинг обученията, които тя организираше. Оказа се, че тя е от първите организатори на фестивала „Здравей Здраве“ в Благоевград и ми предложи да се включа като доброволец, което много ме ентусиазира и приех идеята още по-присърце. Запознах се с останалата част от екипа при организирането на второто му издание и бях много щастлива, че попаднах в тази общност от съмишленици, обединени от общата идея за споделяне на знания и умения в полза на обществото. След второто издание на фестивала вече бях убедена, че това е и лична моя кауза и при създаването на сдружението „Заедно за здраве“ – Благоевград се включих с голям ентусиазъм. Допада ми идеята, че фестивалът е начинание, което се реализира с доброволческия труд на всички организатори и доброволци и всеки един чрез силните си страни допринася това да се случи, а мотото, което обединява всички ни е „Доброволно, безплатно и споделено“. Много се радвам, че с времето се увеличават съмишлениците и идеята за фестивала намира все по-голяма подкрепа.

Антоанета Кацарска

Съвсем непредвидено участвах като доброволец в първото издание на фестивала „Здравей Здраве“ в Благоевград, като помогнах за мултимедийната презентация на Калинка. И тогава най-неочаквано чух лектори и участвах в практики, които отговаряха на моите разбирания за живота, здравето и мирогледа ми. Това ме запали по идеята и възможностите, които предоставя фестивала – всеки да открие нещо за себе си. А когато се сформира местното сдружение тази пролет, съвсем малко ми трябваше да стана и организатор. Поколебах се, признавам, защото нямах опит и умения в тази област както останалите, но сега се радвам, че приех и мога да участвам в бъдещите издания на фестивала. Това е дейност, в която всеки може да бъде полезен с уменията си, с част от времето си, с труда си или финансовата си подкрепа. Затова много се надявам все повече знаещи и можещи, желаещи да направят нещо, дори и мъничко, за гражданите на Благоевград, а защо не и област, да се присъединят и да участват в проявите на местното сдружение, като членове, доброволци, изложители, спонсори.

ЗАЕДНО ЗА ЗДРАВЕ

Вече сме на 4 години, но организираме Трети фестивал „Здравей Здраве“ в Благоевград, тъй като миналогодишният бе отложен поради пандемията. Вече проходихме, разширихме състава си и за първи път като самостоятелно сдружение, каквито са множеството организатори по градове, се заехме с тазгодишното издание. Нарекохме сдружението си „Заедно за здраве – Благоевград“, за да отворим врати за всекиго, независимо от социалното му положение или финансово състояние, да участва, да се образова и обучава как да подобри живота си. Всички знаем, че здравето е индивидуална отговорност, но обединени чрез знанията, уменията, спортните занимания, производството и консумацията на чисти биохрани, чиста вода и утвърждаване на  здравословни навици и светоглед можем да се предпазваме и поддържаме жизнената си енергия до дълбоки старини. Не позволявайки страхът от болести да контролира живота ни, не допускайки тежки заболявания да ни отчайват и довършват емоционално и физически още в трудоспособна възраст.

Чрез принципите и идеите на националния фестивал „Здравей Здраве“, благоевградското ни сдружение се старае да разшири и утвърди полезни познания чрез семинари и лекции, да представи различни здравни практики от

вековете до най-съвременните технологии за профилактика, да предостави изложения на производители на биохрани и хранителни добавки, да представи спортни занимания за всяка възраст, да покаже различни арт терапии за туширане на ежедневния стрес и да организира и други мероприятия, свързани с общественото здраве.

Сърдечно благодарим за подкрепата на Община Благоевград, от която ни съдействаха да ползваме залите на Младежкия дом и ще включат събитието в културния афиш на града. Особена благодарност дължим на г-жа Силвия Домозетска и г-жа Лилия Вълова от отдел „Култура“ на общината, които потвърдиха одобрените дати за провеждане на фестивала и облекчават задачата ни, чрез медийна информация и предоставиха координати на колеги, с които да уточним необходимите ни зали, маси, шатри, столове и т.н. Благодарим и за ентусиазираната подкрепа на екипа Младежкия дом, където ще проведем тазгодишното издание. На тях се дължи красивото оформление на тази ценна за града ни сграда, която приютява от години множество младежки и граждански прояви.

Не на последно място благодарим на всички наши съмишленици и доброволци, които ни подкрепят финансово или чрез част от времето и труда си напълно безвъзмездно, за да го има този празник на здравето в Благоевград. Благодарни сме и на лекторите, които се съгласиха да отделят време и да пътуват до града, за да споделят знанията си и практиките си с гражданите на Благоевград. За тях, гражданите, всички прояви са напълно безплатни, за да може всеки да се докосне до идеята и намери своя оптимизъм, настроение и път към здравословен и жизнерадостен начин на живот.

Заповядайте, бъдете с нас, подкрепяйте ни, нека бъдем „Заедно за здраве“ още много години напред!

Очакваме Ви на 18-19 септември в Младежки дом – Благоевград!


2019 г.

За контакти с нас, въпроси и записване за участие във фестивала:

E-mail: zdraveizdraveblagoevgrad@gmail.com

Главен Координатор: Зоя Георгиева, тел: 0887259876
Координатор Програма: Валерия Йорданина, тел: 0899812813
Координатор Изложение и Търговски презентации: Евгения Марценкова, тел: 0877707567
Координатор ПР, Медии и Спонсори: Антоанета Иванова, тел: 0887714237
Координатор Спортни прояви и движение: Калинка Йорданова, 0894406501
Координатор Доброволци: Елена Терзийска, тел: 0899745313
Координатор Aрт работилници: Елка Михайлова, тел. 0886779727
Координатор Дизайн: Антоанета Кацарска, тел: 0877305303