Тема: „Как изглежда фестивал „Здравей, Здраве“ в бъдещето?“

Първа награда:

Цветомир Ангелов, 17 г. – ПРОЕКТ „МИСИЯ ВЪЗМОЖНА – МАРС, 2047г.“ – ФЕСТИВАЛ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ!“

КАКВО СА ПОСТИГНАЛИ ХОРАТА ТОГАВА?

  • Колонизирали сме Марс.
  • На земята строим градове в небесата и във водата.
  • Открили сме лек срещу страшни болести като рак, СПИН, Алцхаймер…
  • Фестивалът вече е известен в цял свят и е прекрачил границите на Земята. За първи път ще бъде отпразнуван на Марс.

КОГА: 17.03.2047г.

КЪДЕ: Зеленият купол на Тарсис /вулканично плато на Марс/ – място за срещи и споделяне на креативни идеи между отделните колонии на марсианските хора.

КАК: Куполът на Тарсис е построен изцяло от енергийно ефективни и щадящи природата строителни технологии. Енергията, необходима за захранването на купола, идва от близките вулкани. Хората преобразуват вулканичната топлина в електричество и така осигуряват работата на целия комплекс. Използват вулканичния газ, въглероден диоксид и чрез изкуствена фотосинтеза снабдяват купола с атмосферен кислород. Пълното рециклиране на отпадните продукти се извършва под земята, където бактерии ги преработват и превръщат в биологичен тор за поддържане на Марсианските градини. Там се произвеждат само биопродукти. Не се налага използването на пестициди и други химикали, защото вредители няма.

Фестивалът „ Здравей, Здраве!“ се открива от първия човек, стъпил на Марс. На събитието присъстват много хора и гости от Земята.

Основна мисия на събитието е хората да споделят своите знания в областта на опазване на околната среда и здравословния начин на живот. С тази цел под купола са изградени много павилиони. Всеки от тях със свое послание и предложение за различно преживяване.

  1. Павилион за най–малките марсианци и земляни – децата се трупат пред този павилион, защото там ги посрещат с усмивка, много интерактивни игри и занимателни филмчета с екологична насоченост: „ Как сами да си направим атмосфера?“, „ Поток на енергия“, „ Как да си приготвим здравословни бисквити?“ и др.
  2. Павилион с интерактивна изложба на тема: „ Постижения на хората от Марс – иновативни методи на производство на храни.“
  3. Павилион „Как сами да си приготвим здравословно меню за 15 минути?“ – под ръководството на известни готвачи, посетителите използват местни хранителни биопродукти и сами си приготвят избраното от тях меню.
  4. Павилион „Здраве чрез спорт“ – под вещото ръководство на инструктури, хората активно се включват в спортни занимания. Тук е мястото, където всеки по – смел човек може да се възползва и от специалната камера „ Без гравитация“. Там ще им се наложи да ползват поставените фитнес уреди в условия на пълна безтегловност.
  5. Павилион за консултации с известни учени в областта на биопроизводство, зелени енергии, медицина – всеки марсианец или землянин , който се интересува от най – новите постижения в тези области, може да получи информация и да си тръгне с нови знания и полезни съвети.
  6. Ресторант „Здравей, Здраве!“ посреща гостите с изключително разнообразно меню от кулинарни изкушения. Невъзможността за отглеждане на животни на Марс и вредното въздействие върху околната среда от тяхното отглеждане е накарало хората да търсят други източници на протеини. В ресторанта се предлагат протеинови напитки и блокчета, произведени от различни насекоми.

Фестивалът продължава цяла седмица и предизвиква невероятен интерес. Затова всички си обещават, че ще се превърне в традиция и ще бъде отбелязван всяка година с нови проекти и забавления.

И аз искам да съм там!

Специални награди:

Христина Кирковска, 17 г. – „Как изглежда фестивал “Здравей, Здраве“ в бъдещето?“

Здравето и воденето на здравословен начин на живот са едни от най-обсъжданите теми в последните няколко години. Различни специалисти в тази сфера са изказали различни мнения по тези въпроси, което обърква обществото. Какво трябва да се направи, за да можем да водим по-здравословен начин на живот?

Според мен трябва да се започне от децата. Те са бъдещето на обществото ни и се налага да се мисли за здраво подраствощо поколение. По интересен и интригуващ начин може да им се представят някои основни идеи за здравословен начин на живот. В повечето училища има кръжоци по здравословно хранене, но те не представляват никакъв интерес за учениците. За всеки здравето се състои в различни неща – спорт, спазването на диета и т.н. Нужно е подрастващите да разберат, че физическите занимания и приемането на полезни храни ще повлияе благоприятно на техния организъм и бъдещото им здраве.

Качеството на обичайните продукти, които се предлагат на пазара е много ниско. Предимно се изпозват консерванти, за да докарат даден вкус или вид който да се възприеме от потребителите. Био продукцията в момента е изключително популярна, но доста скъпа за нашите стандарти. Според мен производителите на био продукция трябва да бъдат подпомогнати от държавата и субсидирани с всички възможни средства. Така производството ще остане със същото отлично качество и ще бъде достъпно за по-голямата част от нашето общество.

Ролята на държавато е много важна, не само за стимулиране на производителите на био продукция, а и за насърчаване на събития и семинари свързани със здравословния начин на живот. Всеизвестно е, че нашата нация е болна и затова задача номер едно на всички ни е опазването на нашето здраве.

Когато си купувам зеленчуци от големите верига магазини си личат отровните пръски от пестициди по тях. Използването на химични препарати и тяхната прекомерна употреба водят до остатъчни количества пестициди, които остават в произведените плодове и зеленцуци. Затова контрола трябва да е безмилостен.

Хората могат и сами да си помогнат в такъв случай, като наблягат на собствено производство. Животът на село е по-здравословен, с по чист въздух, по-малко вредните емисии и с повече зеленина, но тази практика трябва да присъства и в големите градове като вместо строеж на молове, да се съзвават градини, паркове и спортни площадки. Така амосферата ще се изчисти от неблагоприятните частици и ще се предотварят природни катаклизми. Вече стремежът на не малка част от населението е да създават лична продукция, което трябва да бъде насърчавано.

По възможност някои училища могат да организират “зелено обучение“ – засаждането на малки площи дървета и предоставянето на всеки ученик възможност да се грижи за свое собствено дърво. Дърветата са “белите дробове“ на нашата Земя и ще е добре чрез отглеждането им да се възпита у децата отговорност и съпричастност.

Използването на био енергия от соларните панели също влияе добре на околната среда и са предимство.

Според мен, ако част от тези идеи станат практика и всеки човек бъде съпричастен към допринасянето за природосъобразния живот ни очаква едно по-добро и светло бъдеще.

Награждаване:

Наградите ще бъдат раздадени на 08.04.2017г., в 09:45 ч. Във фоайето на втория етаж на Дома на културата „Борис Христов“, Пловдив, ул. Гладстон 15.