Фестивалът „Здравей, здраве“ – път към човешкото съвършенство

Фестивал „Здравей, Здраве“ Троян, 9/10 юни, 2018 г.

 

 

 

Много хора поемат по пътя на здравословния живот, но стигат донякъде. Сега се наблюдава трансформация на планетата Земя, затова трябва да работим върху себе си и за себе си, защото не можем да променим друг (това е празно губене на време). За да не се спре човек по средата на поетия път, са необходими ежедневни малки усилия. Това каза в Троян Светослав Вълчев, главен организатор в Троян на фестивала „Здравей, здраве“, който се проведе тук за пети път. Докато при първия фестивал в залата са присъствали едва петима от града, сега бяха значително повече. Бяха дошли и много гости от други места – София и Пловдив, Разград и Русе, Ловеч и Плевен.

„Животът и съдбата са в наши ръце“, подчерта Светослав Вълчев. Той говори за четирите фундамента, на които е основан човешкият живот, и които трябва да се осъзнаят и изградят. Тези фундаменти са свързани с отношенията ни към собствените тела (физическо, ментално, емоционално), към родителите и другите близки, съседи, приятели, колеги, служенето – да правиш нещо безкористно за другите според  възможностите си, отношението към петте елемента в природата и телата ни.

Единствените правила са вътре в нас, каза художникът Ивайло Георгиев, чиято тема бе „Изкуството – извор на здраве и вдъхновение“. Той подчерта, че изкуство означава „да създаваш“, че „се крие“ във всеки човек. Това показаха на практика по неповторим начин децата от творческата работилница с восък, която направи с тях във втория ден на фестивала младата Елена Митева. За кратко те направиха прекрасни фигури на растения или животни по избор. Мястото на събитието този ден бе комплекс „Азарея“ в Горно Трапе.

Ивайло Георгиев посъветва присъстващите сутрин да си кажат, че „денят е прекрасен“, и да приемат себе си такива, каквито са. Художникът сподели личен опит – сутрин прави упражнения, за да раздвижи кръвта и ставите. По молба на присъстващите той ги показа и всички в залата ги правиха под негово ръководство. Живко Стоилов, който е троянец, но в Пловдив от години развива центъра „Ананда“, бе с лекция за нивата на съзнание. Те са характерни за човешката история –  архаично, магично, митично, модерно, постмодерно, интегрално, като всяко ниво има тъмни и светли страни.

В програмата на фестивала бе включена лекция за хорото като извор на сила и здраве, след което пред Информационно-културния център имаше хоро. Присъстващите научиха, че чрез танца се свързваме с енергията на майката Земя, че тук Дух- Душа – Тяло са в хармония. Особено интересно бе определението на типичните регионални български танци като пряко свързани с елементите: северняшките – с елемента въздух, тракийското хоро – с елемента вода, добруджанските танци – със земята, пиринските и шопските – с огъня.

Варненският лекар хомеопат с 25-годишна практика д-р Иван Джеджев определи хомеопатията като начин да се помогне на това, което се случва с организма, да стане по-бързо. Разбра се, че болката е сигнал и нейното премахване потиска този сигнал. Така увреждането отива по-навътре в организма.

Следващият лектор – Алексей Скворцов, създател на център „Дар“ и едноименния вестник, заяви, че на болестите трябва да се гледа и като на урок, на благо. Те подсказват, че сме нарушили хармонията си с природата – в ядене, пиене или друго.

Силен интерес предизвика сред гостите писателят Христо Нанев, автор на книги за българските феномени. Той подчерта, че всички феномени, за които е писал – Ванга, Слава Севрюкова, дядо Влайчо, Преподобна Стойна, Любомир Лулчев, за когото сега подготвя поредна книга, говорят за прераждане. Лулчев е писал, че този и „онзи свят“ са едно и също. Феномените са общували с животни и растения, на Ванга растенията са й казвали рецепти. Всички са лекували по необикновен начин, някои са били възпрепятствани от властите, особено дядо Влайчо. Хората обаче го пазели, той ходел да лекува в различни къщи, имало график, никой не го издал. Излекувал болната от рак майка на отчаяна лекарка – всъщност заявил, че няма такава болест и ще живее още 40 години. Така й станало, разказала пред Нанев дъщерята. Писателят завърши с твърдението, което открил при всички феномени – България ще я бъде. В този век нейната карма, натрупана от гоненията срещу богомилите, се изчиства.

Галя Лалева