Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Проф. д-р б.н. Иван Мургов – Здравей Здраве 2023

20/05/2023 @ 11:00 - 11:45

Визитка

Проф. д-р б.н. Иван Мургов е микробиолог. Завършил е Университета по хранителни технологии. Изследователската му работа е в областта на генетиката, селекцията и физиологията на полезните микроорганизми, използувани при производството на храни, напитки и биологичноактивни вещества. Публикувал е множество научни статии, монографии, книги и учебници. Специализирал е във водещи университети в чужбина. Доктор на биологичните науки е от 1980 г и професор по микробиология от 1983 г.

Под негово ръководство са защитили дисертации 11 докторанти и голям брой дипломанти. Бил е ръководител на катедрата по Микробиология при УХТ, зам. ректор по научната работа на УХТ, както и член на Президиума на ВАК към Министерския съвет.

Научният колектив, ръководен от проф. Мургов е създател и внедрител на първите пробиотици и синбиотици в нашата страна. Произвеждат се и се предлагат на фармацевтичния и хранителния пазар над 35 пробиотични, синбиотични, хранителни и биоактивни добавки. Препаратите, произвеждани от фирмата „Протей М“ ЕООД  са известни в много страни извън България и са отлични средства за профилактика и  лечение на сериозни заболявания на съвременния човек. 

 

Тема

Синбиотиците – перспективно средство в комплексната терапия на труднолечими болести

През последните три десетилетия в  страната ни бяха разработени и внедрени пробиотични хранителни добавки. Пробиотиците от марката „Ентеросан“ заемат едно от водещите места. Тези продукти са базирани на богатия национален генофонд от лактобацили и други представители на полезната микрофлора. В резултат на  по-масовата им употреба за преодоляване на дисбактериозите, предизвикани от употребата на антибиотици и други антимикробни терапевтични средства се постигна значимо преодоляване на редица гастроентерологични проблеми, като киселини в стомаха, рефлукс, чревни инфекции, дисбиози, запек, дискомфорт в стомашночревния тракт и др. Темата за пробиотиците както за пациенти, така и за лечители престана да бъде табу.

В резултат на задълбочени проучвания на екип от учени от фирмата „Протей М“ ЕООД и УХТ са разработени серия симбиотици, които се оказаха перспективни средства в комплексната терапия на редица труднолечими болести. В тях се влагат целево селекционирани пробиотични щамове, оптимизирани хранителни среди, включващи пребиотици, органогенни микроелементи, витамини, аминокиселини и други биологичноактивни фактори, които позволяват подобрен растеж и целенасочен метаболизъм за синтез на биопродукти, които са еднакво полезни както за щамовете, така  и за пациентите. Постигнатите резултати дават основание да твърдим, че  подходът е правилен и чрез  този начин може да се постигне лечебен процес без отрицателно действие  на лечебното средство върху пациента. Приложението на тези препарати показа много добри резултати. Добър прием в лечебната практика срещат синбиотиците Ентеросан   МС и МС+ при множествената склероза, Ентеросан Рarmal – при епилепсия, Ентеросан М /memory/ – при деменция, Ентеросан 44 при алергия, Ентеросан 55 при чернодробни проблеми, Ентеросан Антивир – противохерпесен и  Ентеросан  Антивир форте като противовирусни синбиотици, включително и против Ковид 19. Всички тези продукти са оригинални български разработки, които са доказали своята ефективност и безвредност.

 

Контакт

  • Лице за контакт: Проф. д-р б.н. Иван Мургов
  • Телефон: 0896614169
  • E-мейл: imurgov@abv.bg
  • Сайт: enterosan.net

Details

Date:
20/05/2023
Time:
11:00 - 11:45

Venue

ЗАЛА 2
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial