Здравей Здраве
Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Д-р Стоян Везенков и д-р Виолета Манолова – Здравей Здраве 2023

21/05/2023 @ 14:15 - 15:00

Визитка

Д-р Стоян Везенков, основател на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ, София и основоположник на проект ЕКРАННИ ДЕЦА.

 

 

 

 

 

 

Д-р Виолета Манолова, управител на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ, София и основоположник на проект ЕКРАННИ ДЕЦА.

 

 

 

 

 

 

Тема

Пандемия или бъдеща норма – екранната зависимост.

Приоритетно високо остойностяване в мозъка на стимулацията чрез екрани, за сметка на участие в реалния живот и общуването с другите на живо, е функционално нарушение, което води до спектър от симптоми и дефицити, както телесни, така и емоционални, интелектуални и личностови, което можем да означим като „екранна зависимост“. Освен характерното успокоение при екранна стимулация, дължащо се на хипнотичното успиване и забавяне на работата на кората на мозъка, се наблюдават и удоволствени реакции на телесен и емоционален план, както и типично сензитизиране към този вид стимулация, за сметка на всичко останало в реалността. Зависимостта се характеризира с вегетативни кризи при отнемане на екраните, апатия и нежелание за участие в реални дейности, нарушения в съня, дефицит на внимание, дефицити в логическото мислене, езикови дефицити, нарушения на паметта, сензорна и пространствена дезориентация и неадекватност, невъзможност за обработка на информация при четене на текстове, монодиети, придържане към стереотипно поведение, ритуалност, нежелани съпътстващи движения и/или тикове, генерализирана тревожност, която постепенно преминава в депресивност.

Няма незасегнато дете, няма незасегнат човек от екранната зависимост. Има две посоки за човечеството. Първата е, да обяви явлението за пандемия и да се бори с всички налични средства, за да върнем едно цяло поколение към живия живот. Втората е, да обявим явлението за норма и да вдигнем наздравица за „новото човечество“. Всеки е изправен пред този избор във време разделно.

 

Контакт

Детайли

Дата:
21/05/2023
Час:
14:15 - 15:00

Място

КИНО ЗАЛА 1
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial