Избрано и резюмирано от Антонио Костов

визитка



проф. д-р Александър Илиев

визитка

Цялото видео

Тибетската традиционна медицина се заражда преди повече от 5500 г. В по-късен етап, като клон на азиатската традиционна медицина, тя се повлиява от древните и дълбоки знания, идващи главно от Индия, Персия, Китай  и Централна Азия, но без да се нарушава основният и принцип – Карма (причина и следствие).

Всичко онова, което сте вие днес и което сте сътворили е поради факта, че сте заложили някакви причини във вашия живот и тибетската медицина като причинно следствена, лекува само и единствено причините. Когато тези причини са неизвестни, ние няма как да лекуваме следствията. Следствена медицина е съвременната медицина на Европа и Америка.

Тибетската медицина се ограничава до три болести, които тя нарича – неразположения. Тези неразположения имат три основни причини. Причините са само и единствено духовни. Те са алчност, високомерие, ниско самочувствие. Тези три причини са корена за всички наши неразположения.

Тези неразположения се лекуват само с три лекарства в Тибет и се извършват само в манастирски условия, защото там човек е изолиран от течащия живот.

Постене – за алчността. Към каквото си алчен – това постиш. Постенето, което развива волята се води от лекуващ монах. Човекът повелява своята воля, живот в неговите ръце, като той дава инструкции, какво да се прави и какво – не.

За болестта високомерие лекарството е отново едно и се нарича – чакане. Чрез чакане високомерният разбира, че е роден и ще си отиде по един и същи закон – както и най-бедният. Те биват пререждани от всички в манастира, дори и малките деца, тъй като те имат по-големи права и заслуги.

Лекарството за ниско самочувствие е мислене. Човекът, който мисли, че нищо не е добро в живота му, да мисли позитивно. Принципът за справянето с проблемите в Тибет е да се обърне поглед към дървото на възможностите и да оставим зад гърба си дървото на проблемите.

Лекуващият, спрямо канона на тибетската медицина произнася следните думи: „Ние сме трима – ти, аз и болестта! От теб зависи на коя страна ще застанеш! В момента, в който лекарят уточни причините за заболяването, той построява мост между здравето, където се намира лекарят и болестта, където се намира пациентът. Пациентът сам трябва да мине по този мост и няма друг начин. Духовната практика, наречена тибетска медицина насочва вниманието към самия човек, защото болният трябва да бъде излекуван.

Променяме причините и следствията стават различни!

Методите за лечение на тибетската традиционна медицина са пет. Наричат се „Пет благородни истини“.

Правилно дишане на правилен въздух. Ако това не е правилно, нищо в този свят не е правилно – твърдят тибетските лекари.  Правилното дишане е само едно, нарича се коремно и се извършва чрез издуване на коремните мускули напред, диафрагмата притиска вътрешните органи, разтварят се крилете на белия дроб. Ако не дишаме правилно (коремно) долните части на белият ни дроб се сравняват със стая, която никога не се проветрява. Чрез това дишане, основната храна (Прана) ще влезе, там където трябва и ще се разпредели правилно в нашето тяло (има и други видове дишане прилагани от напреднали).

Правилно пиене на правилни течности. Изворната вода на тибетски се нарича „Тази вода, на която виждаме извора!“. Поставяме я в такива съдове, които да не нарушат нейното качество. Тази вода при всички народи се нарича „жива вода“. След водата идват натуралните сокове, изстискани пред  погледа ни. Следва прясното мляко (много хора имат алергии и непоносимост към него, но това не се отнася за майчиното мляко). Зеленият и черният чай са забранени поради големите количества танин. Отхвърлят се също кафе, оцветени, газирани и алкохолни напитки.

Правилно хранене с правилни храни. Това трябва да са храни предназначени за нашият клас – млекопитаещи. Това са зеленчуци, плодове, ядки, семенав суров вид. Поради краткото лято в Тибет, тези храни главно се сушат . Това е живата храна, която дава всичко на нашият организъм. Тибетците ни съветват да приемаме различните цветове храни през седмицата – от бяло до черно. Можем да използваме и варени храни (20%), както и печени храни (10%), който съдържат микроскопични и невидими елементи на активен въглен, който подпомага панкреаса, перисталтиката и намалява киселинността на стомаха. Пържената храна се счита за изкуствена (с променен химически състав). Храните, които са изкуствено подсладени, изкуствено посолени и с наличие на други изкуствени добавки са излишни.

Правилни движения в правилна среда. Всеки, който лекува според тибетската народна медицина ви дава комплекс от упражнения и ви казва ключовата фраза „Движение – равно на живот, обездвижване – равно на смърт!“. Работи се с един цялостен метод за движение, при  който всяка част на тялото се движи напред, назад, наляво, надясно, нагоре, надолу. Правят се ротации във всичките шест посоки. Казват се също магическите думи „На врата, която се отваря и затваря, пантите никога не ръждясват!“. Движението се осъществява като се започва с главата и се свършва с петите. Правилните движения са, тези които не увреждат тялото. Идеята е да няма движения, за които сме неподготвени.

Правилно мислене сред правилни хора. Тибетците казват, че единственото, което притежаваме на този свят е времето между раждането, което е известно и смъртта, която не е известна. Времето не трябва да се дава на хора, които изсмукват енергията ни.

Тибетската медицина е и духовна практика, защото тя организира нашия дух и го кара да мисли в правилната посока. Свързването на болното тяло със здравето става по следните начини:

Диагностика: установява се коя от трите болести ни е поразила и определя начина на лечение. Следва постигане на съгласие между лечителя и лекувания, което е задължително.

След постигане на съгласие биват предложени различни външни и вътрешни подбудители, чрез които да се възстанови състоянието на имунната система, душата и ума, които са отражение на нивата физика, душевност и духовност.

На трето място се предлагат действия, които лекуваният да извърши. Тъй като кармичните действия водят до кармични резултати. По този начин човек подобрява своята карма.

На последно място се дават мантри (от персийски – славословие; думи които имат непреходно значение). Със своите вибрации тези думи подпомагат нашето излекуване и поставят в нашия мозък правилни семена, които никнат в бъдеще.